Dommere: Bee Legal har et revolutionerende potentiale

Vinderkonceptet i dysten om at skabe et bæredygtigt kulturforbrug er en inspirerende idé, der potentielt kan have en stor positiv effekt på hele den digitale kulturs fremtid, mener dommerpanelet.

Efter tre camps, mange timers hårdt arbejde, idéafprøvning, nytænkning og justering, stod kun de stærkeste og skarpeste idéer tilbage i Share With Cares konkurrence om at skabe det bedste koncept for en bæredygtig digital kultur i fremtiden.

 

Dommerne - kulturminister Marianne Jelved, filmdirektør Peter Aalbæk, musiker Tomas Barfod, it- og udviklingsdirektør i TDC Anders Blauenfeldt og Morten Strunge fra e-bogstjenesten Mofibo - trådte sammen i finalecampens sidste timer for at bedømme koncepterne.

 

Vinderen blev Bee Legal med en chip, der registrerer, hvad man ser og lytter til, hvorefter betalingen automatisk sendes videre til kunstneren.

 

Læs også: Og vinderen er... Bee Legal!

 

Vi bad efterfølgende dommerne komme med hver en begrundelse for valget:

 

Kulturminister Marianne Jelved:

"Vores vurdering i dommerpanelet var, at Bee Legals model ville give den største effekt. Måske ville den i virkeligheden slet ikke være urealistisk, fordi teknologi selvfølgelig udvikler sig. Det er klart, at hvis man går efter at finde en teknologi, der kan gøre det, at man betaler for det, man bruger, mens man gør det, så er det her jo smart fundet på."

 

Filmdirektør Peter Aalbæk:

"Det var dejligt at møde, at det var så kompetent, og at der virkelig var tænkt en revolutionerende idé med vinderprojektet. Jeg synes, det var et klart columbusæg, hvor man bare siger: Jamen, altså vi skal bære en enhed, som registrerer, hvad vi konsumerer, og så kan vi afregne efter det. Det er så simpelt, så enkelt, og det er jo altid de bedste idéer, der er de allersimpleste."

Musiker Tomas Barfod:

"Jeg synes, at mange af de forskellige koncepter fik mig til at tænke over nogle nye ting - i forhold til rettigheder og i forhold til, hvad next step kan være.

 

Om Bee Legal tænkte jeg først: Det bliver svært at implementere. Og det generer mig måske lidt. Men omvendt skal der også være nogen, der tænker ud af boksen, for at vi kommer videre."

 

It- og udviklingsdirektør i TDC Anders Blauenfeldt:

"Jeg er blevet inspireret, og der er faktisk nogle af de ting, vi blev præsenteret for, der satte nogle tanker i gang. Det har været udbytterigt.

 

Vi sad i dommerpanelet og kiggede på, hvad der egentlig har den allerstørste impact. Sådan på langt sigt. Og der syntes vi, at det selvfølgelig var svært at vælge mellem de her projekter, men vi syntes, at lige præcis Bee Legal havde den langsigtede meget store impact, hvis det kan lade sig gøre."

 

Morten Strunge fra Mofibo:

"Der er kommet nogle gode input og en masse energi. De (unge, red.) ser jo tingene på en helt anden måde, end dem fra branchen gør, fordi de ikke er begrænsede af de værende måder at gøre tingene på.

 

Bee Legals løsning kan potentielt løse hele problemet. Jeg tror bare, det er langt ude i fremtiden, og det er ikke så realiserbart her og nu. Men fordi de endegyldigt løser problemstillingen, var det det, vi godt kunne lide ved dem."

 

Se videopræsentation af Bee Legal.

 

(Foto: Jack Fussel)

Hvem står bag share with care?

Kulturministeriet
RettighedsAlliancen
Teleindustrien
DI ITEK