Din nabo er mere lovlig, end du tror

Mange har et bagvendt billede af andres digitale kulturforbrug, og det kan påvirke deres egen adfærd.

Share With Care var til dokumentarfilmfestivalen CPH:DOX for at tale med biografgængerne om deres digitale kulturforbrug og spørge dem om, hvor lovlige de tror, at de er, når det kommer til forbrug af digitale kulturprodukter - og om de tror, at de er mere eller mindre lovlige end deres venner.

 

Læs også: Vi har testet folks viden om digital kultur

 

Med en digital kulturtest til at tage på en telefon eller tablet mødte Share With Care filmpublikummet i København og testede deres digitale kulturforbrug med følgende spørgsmål:

 

”Hvor mange procent af dit kulturforbrug tror du er anskaffet lovligt?”

 

Og:

 

”Hvad tror du er gennemsnittet (af det lovlige forbrug) i din aldersgruppe?”

 

Tag selv den digitale kulturtest.

 

Resultaterne viste en tydelig tendens. Testdeltagerne troede, at 'de andre' forbruger mere digital kultur ulovligt, end de egentlig gør. Den pointe gav vi videre til deltagerne, efter at de havde taget testen:

 

"Vidste du, at dine venner er mere lovlige, end du tror? 78% tror, at andre downloader mere ulovligt digitalt indhold, end de egentlig gør."

Formålet med testen var netop at skubbe til folks opfattelser af, hvor mange ulovlige digitale kulturprodukter andre forbruger. Vi forsvarer ofte vores eget ulovlige forbrug med, at de andre er værre. Men hvis vi ved, at de andre ikke er værre, må vi vel tage den tankegang op til genovervejelse.

 

Simon Bentholm, adfærdsdesigner fra bureauet /KL7, der står bag Share With Cares digitale kulturtest, siger om resultaterne og idéen bag:

 

"Adfærd er i forhold til lovens bogstav meget sort/hvid, enten er det lovligt eller ulovligt. Men når vi, som enkeltstående individer, skal betragte vores egen adfærd moralsk, er der nærmest kun gråzoner. Det handler i bund og grund ikke om, hvad der er lovligt og ulovligt, men om vi kan se os selv i spejlet, og her spiller vores medmennesker en afgørende rolle. Hvis vi kan se, eller tror, at de andre er mere ulovlige end os selv, kan vi godt retfærdiggøre over for os selv at være lidt ulovlige. Fænomenet er meget velkendt på motorvejene: Det er i orden at man kører lidt for stærkt, fordi de andre jo kører endnu mere for stærkt.

 

Når man så viser over for den enkelte, at de andre ikke er nær så ulovlige, som vedkommende går og tror, så ændrer den enkelte sin adfærd til at være mere lovlig. Man skal jo gerne kunne se sig selv i spejlet om morgenen."

 

Den digitale kulturtest er også en del af Share With Cares månedsrapporter med undersøgelser, som du kan finde her.

Hvem står bag share with care?

Kulturministeriet
RettighedsAlliancen
Teleindustrien
DI ITEK