Mange unge ved ikke, hvad der er lovligt på nettet

Derfor er det rigtig vigtigt at fortælle om alle de mange lovlige tilbud for litteratur, spil, musik, film og tv.

De unge ved mere om, hvad de ikke må, end hvad de må på internettet. Om det er resultatet af årelange kampagner, der har fokuseret på trusler og ulovlig adfærd er uvist. Men de unge ved tilsyneladende mindre om, hvad der er lovligt, end hvad der er ulovligt. Det viser tal fra Share With Cares undersøgelser i Den Digitale Kulturtest.

 

"Dette viser, at det er vigtigt at fokusere på og fortælle om alt det, der er lovligt. For i dag findes der utroligt mange gode og spændende tilbud. Selvfølgelig er det godt at have en forståelse for, hvad der er ulovligt, når man bevæger sig rundt på internettet. Men hvis man tænker, at 'alt er ulovligt, og derfor kan jeg lige så godt gøre, hvad jeg har lyst til', er det en uheldig konsekvens af den opfattelse", siger Mikala Lene Poulsen fra RettighedsAlliancen, som er en af parterne bag Share With Care.

 

I Den Digitale Kulturtest har vi målt på unge danskeres viden om deres kulturforbrug på internettet. Den viser netop et misforhold i unges viden om, hvad man ikke må, i forhold til, hvad man må.

"For at finde og bruge de lovlige indholdstjenester, når man er på udkig efter fx at se en film eller høre musik på internettet, må man vide noget om, hvad der rent faktisk er lovligt. Målet med Share With Care-kampagnen er at gøre det så nemt og naturligt som muligt for brugerne at kende til og vælge mellem de mange lovlige tjenester", siger Mikala Lene Poulsen.

 

Og her kommer Share With Care ind i billedet. Kampagnen fokuserer nemlig på at få danskerne til at vælge de digitale indholdstjenester, der støtter og sender penge videre til kunstnerne bag produkterne, når vi forbruger musik, film, litteratur med mere på internettet.

 

Se vores liste over digitale tjenester.

Hvem står bag share with care?

Kulturministeriet
RettighedsAlliancen
Teleindustrien
DI ITEK