Spot en ulovlig netbutik

E-mærket guider blandt meget andet til, hvordan du kan spotte fupbutikker, som fx sælgere af kopiprodukter. På deres hjemmeside kan du finde gode råd.

E-mærket guider blandt meget andet til, hvordan du kan spotte fupbutikker, som fx sælgere af kopiprodukter. På deres hjemmeside kan du finde gode råd til, hvordan du bedst er opmærksom på de forskellige ting – som fx stavefejl, alt for billige priser og mærkelige hjemmeside adresser – der kan afsløre en fupbutik.

 

Herunder gengiver vi de fem vigtigste huskeregler til at spotte en netbutik, der på den ene eller anden måde er ude på at snyde dig, når du e-shopper. Og så skal du selvfølgelig huske at kigge efter e-mærket, når du shopper på nettet.

 

Sådan spotter du en fupbutik:

 

1. Sprogfejl og skæve priser

En typisk fupbutik er lavet af udenlandske it-svindlere – som oftest fra Kina. Derfor er sprog og priser ”oversat til dansk” ved hjælp af maskiner. Det betyder, at fupbutikkerne er præget af dårligt dansk og åbenlyse grammatiske fejl. Valutaomregningsmaskiner runder hverken op eller ned, så velkendte danske priser som 299 kroner eller 749 kroner er en sjældenhed på fupbutikkerne. I stedet er priserne skæve som f.eks. 243,67 kroner.

 

2. Alt for billige mærkevarer

Fupbutikker sælger som oftest verdenskendte mærkevarer som Burberry, Mulberry, Nike og Marc Jacobs til priser langt under, hvad man normalt betaler for den ægte vare.

 

3. Mangelfulde eller falske virksomhedsoplysninger

Kan du ikke finde et CVR-nummer eller andre lovpligtige kontaktoplysninger som f.eks. den erhvervsdrivendes adresse, kan det være tegn på fup, og du bør ikke handle der. Vær dog opmærksom på, at selv CVR-numre og lignende bliver misbrugt af fupbutikkernes bagmænd. Vil du derfor være på den helt sikre side, kan du kontrollere CVR-nummeret på cvr.dk.

 

 

4. Mistænkelige betalingsmuligheder

Fupbutikker reklamerer ofte med et væld af kendte betalingsmuligheder, men når du kommer ind på betalingssiden, er mulighederne ofte mere begrænsede. Benyt derfor kun betalingsmuligheder, som du kender, og betal ALTID med kort, så du har mulighed for at benytte dig af indsigelsesordningen.

 

5. Hold øje med webadressen

Hold skarpt øje med webadressen, når du fra eksempelvis Google klikker dig ind på en bestemt netbutik. It-svindlerne kan nemlig hacke seriøse netbutikker, så du omdirigeres og i stedet havner i en fupbutik. Webadressen vil dog i de fleste tilfælde afsløre, om du er endt det rigtige sted.

 

Test dine spotte-evner med en quiz

DR Skole har i samarbejde med e-mærket lavet en quiz, hvor børn – og voksne – kan teste, hvor gode de er til at spotte de ting, der afslører en fupbutik på nettet. Gå på detektivarbejde her og se, om du kan afsløre fupbutikken.

 

Go’ og sikker juleshopping ønsker vi fra Share With Care – og husk at du kan læse mere om e-mærket på deres hjemmeside, www.emaerket.dk

 

Hvem står bag share with care?

Kulturministeriet
RettighedsAlliancen
Teleindustrien
DI ITEK